Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
Árfolyamok
1 dollár
226
forint
1 euro
295
forint
1 euro
1,30
dollár
2013. február 24. vasárnap - 2013. március 2. szombat
>>> Fókuszban
 
Bekövetkezett
Itt a szakadék: Obama súlyos megszorításokat jelentett be
Életbe lépnek a költségvetési megszorítások az Egyesült Államokban, mert nem sikerült megegyezni a kongresszus többségét alkotó republikánusokkal – jelentette be Barack Obama. A költségvetési tételek kényszerű csökkentése a jelenlegi költségvetési évben, szeptember végéig 85 milliárd dolláros megszorítást jelent. Mégis eljött a fűnyíró
 
Nyugdíjas helytartó
Mostantól csak "egyszerű zarándok"
A távozó XVI. Benedek feltétlen engedelmességet fogadott utódának, majd Castel Gandolfóba vonult vissza. A 85 éves katolikus egyházfő, aki 2005 óta töltötte be a posztot, február 11-én jelentette be, hogy a hó utolsó napjával lemond Szent Péter trónjáról. Ez évszázadok óta példátlan lépés volt.
Búcsúzik a pápa: "Ebben a pillanatban kitárul a szívem"
Hívek százezrei búcsúztatták szerda délelőtti audienciáján XVI. Benedek pápát. Csütörtökön este nyolc órakor külön ceremónia nélkül véget ér XVI. Benedek pápasága.
XVI. Benedek "nyugalmazott pápa" lesz

XVI. Benedek megszólítása lemondása után "nyugalmazott pápa" vagy "XVI. Benedek Őszentsége, Róma nyugalmazott főpapja" lesz - közölte Rómában Federico Lombardi vatikáni szóvivő.
A pápaválasztás menete
 
Meleg helyzet
Amerikában a melegek már áttörték a hatalom kapuját
Hatalmas utat jártak be a homoszexuálisok jogaiért küzdők az Egyesült Államokban. A tavalyi választási kampányban a meleg aktivisták és adományozók által erősen támogatott Obama most már teljes mellszélességgel kiáll a jogegyenlőség mellett. A közvélemény-kutatások szerint is többségben vannak, akik támogatják például a házassághoz való jogukat. Egyre több republikánus politikus is kiáll a melegjogok kiterjesztése mellett
 
Sofőr
A gépek lázadása - az önjáró autók köztünk vannak
Öt éven belül saját magát vezető autót vásárolhatunk az autókereskedésekben. A technológiáról már kiderült, hogy működik a gyakorlatban, így csak a biztonsági és jogi hátteret kell mögé rakni. Kérdés, hogy jó lesz e nekünk, ha egy szoftverre bízzuk a volánt.
 
Haszon
Az iszlám vallás tiltja, ami miatt kirobbant az öt éve tartó gazdasági válság
A muszlimok a szent könyv szerint nem szedhetnek és nem fizethetnek kamatot, ezen kívül nem üzletelhetnek olyan cégekkel, amelyek tevékenysége fegyverekkel, alkohollal, dohánnyal, disznóhússal, szerencsejátékkal vagy pornográfiával kapcsolatos. A túlzott eladósodás azonban éppúgy tilos, mint a túlzott spekuláció, a beruházásoknak pedig a közösséget kell szolgálniuk.
hun Otthon
usa Itthon
world Világ
 
Szerepcsere
Matolcsy Györgyöt jelöli a kormányfő a jegybank élére
Ez a legkevésbé kockázatos döntés - mondta Orbán Viktor. Bejelentette azt is, hogy Matolcsy Györgyöt Varga Mihály váltja a nemzetgazdasági miniszteri poszton. Matolcsy megcsinálta azt, ami senkinek nem sikerült rajta kívül
 
Kedvenc
Nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága
A közvéleménykutatók havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint számottevően nőtt a Fidesz-KDNP támogatottsága februárban, az MSZP és az LMP népszerűsége esett, az Együtt 2014 mozgalomé pedig nőt.
 
Meglátás
Ombudsman: destabilizálja az alkotmányt a 4. alaptörvény-módosítás
Destabilizálja az alkotmányt a parlament előtt folyamatban lévő negyedik alaptörvény-módosítás, például a hajléktalanok kriminalizálásával és a hallgatók röghöz kötésével - mondta  az alapjogi biztos. Többek között az általános jogelvekkel, például az uniós jogrenddel való összhang kérdését vetheti fel, és oda vezethet, hogy ez az alkotmány rövidebb életű lesz, mint az előző.
 
Főgonosz
Fellegi Tamás: Egyedül a Jobbik antiszemita
Az antiszemitizmus kérdésében világos demarkációs vonal húzódik a Jobbik, illetve a jobbközép kormány és a magyar politikai fősodor többi pártja között – jelentette ki Fellegi Tamás miniszter Washingtonban.
 
Önállóság
"Autonómia nélkül nem lesz társadalmi béke Romániában"
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint az autonómia évévé nyilvánított 2013-as évnek és a március 10-re meghirdetett Székely Szabadság Napjának arra kell figyelmeztetnie a román döntéshozókat, hogy autonómia nélkül nem lesz társadalmi béke a többség és a kisebbség között Romániában.
 
Új adós
600 milliárdnyi adósságot vállal át az állam
Az önkormányzatok adósságrendezése keretében a kormány 600 milliárd forintnyi adósság átvállalását hagyta jóvá. Budapesttől 60 százaléknyi adósságot, 100 milliárd forintot vesz át az állam.
 
Lehetnek
Megsemmisítette az egyházak elismerésének szabályait az Alkotmánybíróság
Több ponton is alaptörvény-ellenesnek találta, ezért megsemmisítette az egyházügyi törvény néhány passzusát az Alkotmánybíróság. A kifogásolt rendelkezéseket az AB visszamenőleges hatállyal semmisítette meg, ami azt jelenti, hogy az új törvény miatt jogállásukat elveszítő - egyházzá nyilvánításukat kérelmező, de elutasított - mintegy hatvan egyház visszakapja korábbi státusát.
 
Több is, kevesebb is
KSH: 39 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt
A jelentés szerint a vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 855 ezer fős létszáma 1,0 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit, míg 54 ezerrel elmaradt az előző 3 havi - október-decemberi - átlagtól.
 
Kamat
Rekord alacsony lett a kamat
Egyszer, 2010-ben volt fél évig olyan alacsony a jegybanki alapkamat, mint amire most csökkentette a Magyar Nemzeti Bank. Simor András jegybankelnökként 5,25 százalékos kamattal búcsúzik, igaz, a kamat fél éve tartó folyamatosan esése nem az ő, hanem a kormányoldal által delegált személyek számlájára írható.
 
Olcsóság
Egyre több az eladó lakás ötmillió alatt
Amíg a múlt év első felében az országban eladott lakóingatlanok 15 százaléka volt 5 millió alatti, addig az év végére ez az arány 18 százalékra emelkedett – közölte a Duna House ingatlanhálózat.
 
Diktatúra emléknapja
Orbán: Nem időszerű az önkényuralmi jelképek tiltásának feloldása
A miniszterelnök szerint amíg egy olyan ember is él Magyarországon, akit a diktatúra jelképét viselők hurcoltak el vagy kínoztak meg, addig az ilyen jelképek tiltásának feloldása nem időszerű, és szemben áll mindazzal, amit az alaptörvény emberi méltóságként határoz meg.
 
Tudás hatalma
Eszter és Lili elfoglalta az egyetemet
Napokon belül véget érhet az első magyar egyetemfoglalás. A szombaton már tizenharmadik napja tartó megmozdulást nem lehet egyértelműen a külföldi egyetemfoglalásokhoz hasonlítani, az viszont biztos, hogy jelentős sikert értek el vele.
 
Legyen
Obama a melegházasságok engedélyezését kéri a legfelsőbb bíróságtól
Az Obama-kormányzatnak a bírósághoz szóló levelében az áll, hogy Kaliforniában újra engedélyezni kellene az azonos neműek közötti házasságkötést, amely egy 2008-as népszavazás után vált lehetetlenné az államban. A levél nem szorgalmazza nyíltan, hogy az Egyesült Államok egészében mindenkinek legyen egyenlő joga a házasságkötéshez, de ebbe az irányba mutat.
 
Jó üzlet
Virágzik a fegyvereladás az Egyesült Államokban
Az ország egyik legnagyobb fegyvergyártó cége, a Sturm Ruger kézifegyvergyártó vállalat bejelentése szerint az elmúlt évben kereken 50 százalékkal, 492 millió dollárra növelte forgalmát. Sőt a vállalat nyeresége egy év alatt 77 százalékkal nőtt.
 
Újraszámolták
Mégsem csökkent, hanem nőtt az amerikai gazdaság
Az utolsó negyedévben nem csökkent, hanem nőtt 0,1 százalékkal az amerikai GDP. A nem végleges adatok szerint az amerikai gazdaság több mint 2 százalékkal nőtt tavaly.
 
Hat csapás
Kémkednek és büntetnek az internetszolgáltatók
Az öt legnagyobb amerikai internetszolgáltatónál életbe lépett a "hat csapás" kampány, amelynek keretében a valószínűsíthetően illegális forrásból letöltő előfizetők kapcsolatát hat figyelmeztetés után lelassítják. Az internetes szerzőjog-sértések visszaszorítását célzó kampányhoz az öt legnagyobb amerikai internetszolgáltató, a Verizon, a Time Warner, a Cablevision, a Comcast és az AT&T egyaránt csatlakozott.
 
Segít a nyomda
Bernanke: kell az olcsó pénz
A Fed elnöke, Ben Bernanke ismét megvédte az olcsó pénz politikáját a Kongresszus előtt. A kötvényvásárlási program gazdaságélénkítő előnyei sokkal jelentősebbek, mint a hátrányai. A monetáris politika Bernanke szerint a gazdaság legfőbb támasza.
 
Profit
Nagyon jól megy az amerikai bankoknak
A legnagyobb amerikai bankok utolsó negyedévi jó szereplése hat éve nem látott nagyságú összesített nyereséghez segítette tavaly az amerikai bankágazatot. Tavaly az összesített nyereség 141,3 milliárd dollár volt, 19 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit, és egyben minden idők második legnagyobb ágazati nyeresége volt.
 
Józan élet
Továbbra is gond az alkoholfogyasztás
A férfiak közül a legkomolyabb probléma a 31-40 éves korosztállyal van, az oda tartozók több mint egyötöde tekinthető nagyivónak. A felmérés szerint a férfiak 64, a nők 79 százalékáról mondható el, hogy nem iszik szeszes italt.
 
Folyékonyan
Megszűnik a kézírásoktatás?
Amerikában már 42 államban nem kötelező 8 év fölötti gyerekek számára a kézírás-tanulás, hiszen úgyis okostelefonnal és számítógéppel felszerelkezve élik életük minden egyes percét. Az új, billentyűzet-párti irányzat ellenzői attól tartanak, hogy a gyerekek hamarosan már arra is képtelenek lesznek, hogy saját nevüket leírják.
 
Új világ
Már alig megy magyar menedékkérő Kanadába
Jason Kenney bevándorlási miniszter Magyarországot említette, ahonnan 98 százalékkal kevesebben kértek menedéket Kanadában a tavaly december 15. óta eltel két hónap alatt, mint az előző évek hasonló időszakában átlagosan mióta két hónapja hatályba lépett az ilyen ügyeket kezelő javított elbírálási rendsze.
 
Érték
Az iPhone-ok miatt nőtt a bűncselekmények száma New Yorkban
A statisztikák szerint New Yorkban tavaly három százalékkal emelkedett a bűnesetek száma, főként az iPhone-ok és más Apple-eszközök tolvajlása miatt. A helyi rendőrfőnök helyettese, Paul Browne szerint ha ezeket nem vennék számításba, tavaly a bűnesetek száma nem nőtt, hanem csökkent volna.
 
Van lejjebb
Majdnem minden negyedik fiatal munkanélküli Európában
Rekordszintre, 11,9 százalékra emelkedett az eurózóna munkanélküliségi rátája januárban. A fiatalok körében pedig még szomorúbb a kép, az eurózónában majdnem minden negyedik fiatalnak nincs munkája, míg Spanyolországban minden második fiatal munkanélküli. Közel 19 millió ember volt munka nélkül az év első hónapjában az eurózónában.
 
Kirekesztő
Megsemmisítették a burka viseletét tiltó törvényt Spanyolországban
Megsemmisítette a spanyol legfelsőbb bíróság a katalóniai Lleida városban érvényben levő jogszabályt, amely megtiltotta a muszlim nők teljes testét és arcát eltakaró ruha, a burka viseletét a középületekben. A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a burka viseletének tilalma a muszlim vallású bevándorlók kirekesztéséhez vezethet.
 
Minden változik
Egyre többen lesznek öngyilkosok Kínában
Kínában hárompercenként követnek el öngyilkosságot. Kínában évente 287 ezer ember vet véget önkezével életének, és 2 millióan vannak azok, akik fontolgatják az öngyilkosságot, hetven százalékuk depresszió miatt.
 
Népakarat
Megijesztette a piacokat az olasz választási eredmény
Egyik politikai erő sem kapott elegendő támogatást az ország hatékony kormányzásához. A hatalmas külső adóssággal és rekordokat döntögető munkanélküliséggel küszködő Olaszország "kormányozhatatlan országgá" válhat, és ismét veszélyt jelenthet az egész euróövezetre nézve.
 
Elkeseredés
Ismét felgyújtotta magát egy férfi Bulgáriában
Az 53 éves Venciszlav Vaszilev a városháza előtt gyújtotta fel magát - közölte Julian Ilcsev polgármester. A férfi munkanélküli volt, élettársa öt gyermeket nevel. Tíz nap alatt ez volt a harmadik önégetés az országban, ahol a mindennaposak a szegénység elleni tüntetések.
 
Polgárháború
Rekordszámban menekülnek az emberek Szíriából
Összességében már 900 ezren vannak külföldön, és ebből több mint 150 ezer ember az utóbbi egy hónapban hagyta el az országot. A humanitárius helyzet romlik. A háborús felek ragaszkodnak a katonai logikához, ami további áldozatokhoz és romboláshoz vezet.
 
Nem megfelelő
Lemondott Keith O'Brien skót bíboros, érsek
Lemondott Keith O'Brien skót bíboros, Edinburgh és Saint Andrews érseke, akit azzal vádoltak, hogy „nem megfelelő magatartást” tanúsított néhány paptársával szemben. XVI. Benedek pápa elfogadta lemondását. Így nem vesz részt a pápaválasztó konklávén, Nagy-Brittaniát pedig más nem fogja képviselni.
 
Veszélyes
Egyik japán atomerőmű sem felel meg a biztonsági előírásoknak
Japán tizenhat működőképes atomerőművének egyike sem felel meg a szigetország atomenergetikai hatósága által hozott biztonsági előírásoknak, ezért közeljövőbeli újraindításuk egyre valószínűtlenebb.
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013