Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
Árfolyamok
1 dollár
223
forint
1 euro
294
forint
1 euro
1,32
dollár
2013. február 17. vasárnap - 2013. február 23. szombat
>>> Fókuszban
 
Fegyver mint megoldás
Kevesebb a háború, mégsem lett békésebb a világ
Tavaly kettővel csökkent a háborúk száma az egy évvel korábbi húszhoz képest, de a Szudán és Dél-Szudán között kitört konfliktussal 2008 óta először ismét megjelent az államok közötti háború formája. Jelentősen emelkedett a skála negyedik fokozatához, az úgynevezett korlátozott háborúkhoz sorolt konfliktusok száma. A legtöbb háború - összesen kilenc - Afrikában, az Egyenlítőtől délre fekvő térségben dúlt, a legtöbb halálos áldozatot - összesen 65 ezret - pedig a közel-keleti térségben zajló háborúk szedték.
 
Ki legyen?
Pápára várva – Hogyan alakítja át a világot az új egyházfő?
Új pápa, új egyház és új egyházpolitika, egy hónap múlva a pápaválasztó bíborosok a Sixtus-kápolnában lesznek, hogy meghozzák a döntést: ki vezesse az egyházat és a Vatikánt XVI. Benedek után? Az új pápára vár a közel-keleti helyzet, a szíriai konfliktus, a Szentföld, az észak-afrikai forradalmak újraéledése, az Afrikában és Ázsiában üldözött keresztények sorsa, a kínai földalatti egyház, a francia melegházasság és az európai gazdasági válság. Nem európai lesz a pápa? --- Európa elvesztette a vezető szerepét
 
Észjárás
21 különbség, ahogyan egy átlagember gondolkozik, meg ahogy a gazdagok
Steve Siebold három évtizedet töltött azzal, hogy gazdagokkal készített interjúkat, és kutatta, hogy mi különbözteti meg őket a többi embertől. Kiderült, hogy ez is nem annyira magával a pénzzel kapcsolatos, hanem inkább a gondolkodásmódjukkal. Ami legalább 21 területen tér el az átlagemberekétől.
hun Otthon
usa Itthon
world Világ
 
Bűn és bünhődés
Ismeretlen tettes után nyomoz a rendőrség az MNB-nél
Nyomozást rendelt el a rendőrség, amiért a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött az IMF-nek. A rendőrség hivatali visszaélés, illetve gazdasági titok megsértése miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Miért kell rendőröket küldeni Simorra?
 
Bent meleg van
Tízezrek ülik le inkább a pénzbírságot
Megugrott tavaly a börtönbe vonulók száma. Havonta átlagosan 23 ezer esetben döntött a bíróság a letöltendő büntetésről, hatszor többen kerültek börtönbe tavaly, mint 2011-ben. A börtönökben már ütemezni kell a behívást.
 
Értékel
Orbán Viktor: Magyarország jobban teljesít
Magyarország ma jobban teljesít, mint korábban, és eredményesebb a válság kezelésében, mint a legtöbb európai ország – mondta Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében, amelyben megerősítette, idén is három százalék alatt lesz a költségvetési hiány. Szép jövő --- Ellenzék: Orbán képzeletbeli világban él --- Orbán Viktor szerint az elmúlt év nem volt
 
Számok
Brüsszel nem bízik a magyar számokban
Három százalék feletti költségvetési hiányt jelez előre Magyarországnak az Európai Bizottság 2013-ra és 2014-re. A kormány újabb megszorítási kényszerbe kerülhet.
 
Kilátás
Kilátástalannak érzi a magyar a jövőt
A magyarok 88 százaléka látta válságosnak a gazdaság helyzetét a múlt év negyedik negyedévében. A magyarok 21 százaléka tartozása miatt aggódik legjobban.
 
Adó-ság
Magyarország annyit költ a kamatok törlesztésére, mint az egészségügyi kiadásokra
Magyarországon az állam a GDP 39 százalékát vonja el adók formájában a gazdaságtól. Az elvonás ilyen mértékére a magas államadósság és a jelentős kamatterhek miatt van szükség.
 
Leírva
Balkáni szinten a magyar fizetési fegyelem
A magyar vállalatok árbevételük 3,5 százalékáról gyakorlatilag lemondanak, szinte tényként kezelik, hogy a behajthatatlan követelések miatt ennyivel kevesebb bevételhez jutnak.
 
Munkaérték
Tavaly 144 ezerből élt meg a magyar
A nettó átlagbérek tavaly az 5 százalékos inflációtól jóval elmaradva, 2 százalékkal nőttek, derül ki a KSH által közzétett adatokból. Ez azt jelenti, hogy a bérünk 2,9 százalékkal ért kevesebbet, mint egy évvel korábban. Az átlagos nettó 144 ezer forint volt. A versenyszférában folytatódott a létszámcsökkenés, 34 ezerrel kevesebb dolgoznak, mint egy évvel korábban.
 
Vágyott vidék
Terjed a letelepedési kötvény híre
Üzbegisztántól Indián át Kambodzsáig a harmadik világból tömegesen érdeklődnek a letelepedési államkötvény iránt, amivel aprópénzért válthatják meg külföldiek az EU-s tartózkodásukat.
 
Kifőzték
Adómentes pálinkafőzés: az EB az EU Bírósága elé idézi Magyarországot
Az Európai Bíróságra került az adómentes házi pálinkafőzés ügye, az Európai Bizottság perelte be Magyarországot az Orbán-kormány egyik első, szimbolikus intézkedése miatt. Az Orbán-kormány egyik első intézkedése volt 2010 nyarán, hogy évi 50 literig adómentessé tették a házilag főzött pálinkát. Fidesz: a házi pálinkafőzés nemzeti érdek és történelmi hagyomány
 
Kereset
Tárki: minden 5. felnőtt tervezett külföldi munkát
Kutatásuk szerint a kétezres évek folyamatos emelkedő trendje tavaly érte el eddigi csúcspontját. Tavaly minden ötödik felnőtt gondolkozott azon, hogy külföldön keres munkát, vagy végleg elhagyja az országot. Ausztria, Németország és Nagy-Britannia a legnépszerűbb célországok.
 
Vándor
Erre repülnek a fehér gólyák
Interneten követhetik nyomon a műholdas jeladóval felszerelt fehér gólyák útját az érdeklődők. Útjukat folyamatosan nyomon lehet követni a www.satellitetracking.eu honlap interaktív térképén - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.
 
Szigorú
Ab: Nem tiltható az önkényuralmi jelképek használata
Az Alkotmánybíróság megsemmisítette az önkényuralmi - nemzetiszocialista és kommunista diktatúrákkal kapcsolatos - jelképek használatát tiltó törvényt a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva. Új törvényt kell hozni
 
Jövő nemzedék
UNICEF: minden második gyermek nélkülöz Magyarországon
Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) által készített jelentés szerint leginkább a gyermekek szociális szükségletei vannak veszélyben.
 
Adós fizess
"Magyarország továbbra is kiemelkedően teljesít az adósság elleni harcban"
2010 második negyedévéhez képest 6,4 százalékponttal mérsékelte GDP-arányos adósságrátáját.
 
Munkakereső
Rekord számú munkanélküli nem kap semmilyen ellátást
Januárban számos negatív csúcs dőlt meg a munkaerőpiacon: két éve nem volt ilyen kevés új munkahely, az ellátás nélküli állástalanok száma pedig eddig nem látott csúcsra, 340 ezerre emelkedett.
 
Menet
Ismét hidat foglaltak a diákok
Ismét elfoglaltak egy hidat és megbénították a forgalmát a felsőoktatás átalakítása ellen tüntető diákok a fővárosban. A tanulók a röghözkötés ellen tiltakoztak.
 
Nincs vita
A román parlamentre is kitűzik a székely zászlót
Egyhangú döntést hozott a román parlament arról, hogy az összes helyi közösség - köztük Kovászna megye - zászlaját felsorakoztaták a román törvényhozás előtt. A román képviselők elítélő nyilatkozat helyett hozták a döntést, ezzel kifejezve, hogy nem hajlandók további vitába bocsátkozni a székely zászló ügyében - mondta Valeriu Zgonea alsóházi elnök, a határozat előterjesztője.
 
Békülés
Megállapodást keres a kormány a bankokkal
A növekedés beindítása elsőbbséget élvez, ezért újra leülünk a bankokkal tárgyalni, és hitelezésük bővítéséért komoly kedvezményeket ajánlunk majd nekik – mondta Pleschinger Gyula, államtitkár.
 
Fel és tovább
Csúcsokon a tőzsde
Az amerikai részvénypiacok idén rengeteget emelkedtek, és kisebb visszaesés után sincsenek távol csúcspontjaiktól. Már a háziasszonyok is azon gondolkodnak, hogy be kéne szállni. Csakhogy rengeteg veszélyes tévhit táplálja az emelkedést.
 
Szökik
Hat tartályból szivárog sugárzó anyag az amerikai atomtemetőben
Egyre több tartályból szökik a radioaktív folyadék Hanfordban, ahol a második világháború alatt nyitották meg a világ egyik első nukleárishulladék-lerakóját. Állítólag nem jelent a környéken lakók egészségére.
 
Egyenjogúság
Washington szerint alkotmányellenes a melegházasságok hátrányos megkülönböztetése
Az amerikai igazságügyi minisztérium álláspontja szerint alkotmányellenes az a szövetségi törvény, amely az egyes államokban törvényes frigyre lépett homoszexuális párok esetében kizárja a házaspároknak járó pénzügyi kedvezményeket.
 
Balszerencse
Szökésben egy Las Vegas-i ámokfutó
Hárman meghaltak egy Las Vegas-i lövöldözésben, jelentette a helyi lap, a Las Vegas Review Journal. A rendőrség szerint egy fegyveres szökésben van.
 
Megszorítás
800 ezer ember fizetését csökkenti a Pentagon
Kényszerszabadságolásokra és fizetéscsökkentésre kell számítania az amerikai védelmi minisztérium alkalmazottainak. A március 1. és szeptember 30. között végrehajtandó, 85 milliárd dolláros megszorítások részei egy tíz évre szóló csomagnak.
 
Inkább
A puskát ajánlja az amerikai alelnök
Joe Biden amerikai alelnök arra biztatta az amerikaiakat, hogy inkább vadászpuskát vegyenek, mint támadó gépfegyvert az otthonukba betörők elriasztására. Barack Obama amerikai elnök Bident bízta meg azzal a decemberi newtoni iskolai mészárlás után, hogy kezelje a fegyvertartás szigorítására vonatkozó tervét.
 
Pénzcsap
Elzárhatja a Fed a pénzcsapot
Az amerikai jegybank, a Fed legfontosabb irányítótestülete szerint akár a vártnál hamarabb is szükség lehet a kötvényvásárlási program felfüggesztésére annak magas költségei miatt. Jelenleg havi 85 milliárd dollárt pumpál a gazdaságba a Fed.
 
Kiürült a pénztár
Pénzügyi szükségállapot Detroitban
Detroit egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy Michigan állam irányítása alá kerüljön, miután egy, a kormányzó által kinevezett vizsgálóbizottság megállapította, hogy a városban pénzügyi szükségállapot alakult ki. Az "amerikai autóipar bölcsőjének" éves deficitje az idén elérheti a 327 millió dollárt; a hiány 2012-ben meghaladhatta a 900 millió dollárt.
 
Célpont
A kínai hadsereg hackerei támadják Amerikát
Egy 12 emeletes sanghaji toronyházból indul ki az Egyesült Államok elleni hackertámadások jelentős része. Ez a székhelye a kínai hadsereg 61398-as számú egységének, amely a kibertámadások kivitelezésére szakosodott – írja egy szakértői elemzés.
 
Ma is
Ámokfutás Kaliforniában: négy halott
Három embert megölt, majd magával is végzett egy ámokfutó az Orange megyei Tustin és Santa Ana között. A férfi legalább három embert megsebesített.
 
Hogy működik?
Az Obama-kormány az agyműködés kutatásába fog
Az Agyi Tevékenység Térképe (Brain Activity Map - BAM) elnevezésű projekt ugyanazt célozza az agykutatás terén, mint amit a Humán Genom Projekt (1990-2003) elért a genetikában. A BAM összköltsége több milliárd dollárra rúghat.
 
Szer
A marihuána a jövő befektetése?
A cannabis orvosi használatát engedélyező amerikai államok számnak növekedésével úgy ugrott meg az orvosi marihuána kereskedelmi értékesítése is. A befektetők is kezdenek érdeklődni az új "termék" iránt. Az Egyesült Államok 22 államában engedélyezett a marihuána fogyasztása, orvosi vagy rekreációs célból.
 
Pótszülő
Újabb örökbefogadott orosz gyermek halt meg az USA-ban
Maxim Kuzmin csak hároméves volt, nevelőanyja verte agyon. Orosz statisztika szerint 1996 óta közel 60 ezer orosz gyermeket fogadtak örökbe amerikai állampolgárok. Eddig 19 örökbefogadott orosz gyermek halt meg, néhányat az örökbefogadó szülők öltek meg, a többiek balesetben vagy betegség következtében hunytak el.
 
Figyelmeztetés
Medvegyev a meteoritról: lecke volt az emberiségnek
Úgy fogalmazott, hogy miközben az emberiség "szép gépeket, épületeket és fegyvereket gyárt", s a civilizáció fejlődik, kiderül róla, hogy könnyen sebezhető. Ez egy újabb figyelmeztetés, hogy egyes veszélyeket az emberiség csak közös erővel képes elhárítani. Aszteroida elleni védelmi rendszert akarnak az oroszok
 
A sötét oldal
Elismerte a "rákos falvak" létezését a kínai vezetés
Az elmúlt években a mérgező és veszélyes vegyi szennyezés számos környezeti katasztrófához vezetett, s komoly egészségügyi és társadalmi problémákat okozott, köztük "rákos falvak" kialakulását - fogalmazott a környezetvédelmi minisztérium. Az egészségügyi minisztérium február eleji statisztikái szerint a rák jelenleg vezető halálok Kínában.
 
Minősít
Leminősítette Nagy-Britanniát a Moody's
Egy fokozattal rontotta Nagy-Britannia eddigi legmagasabb államkötvény-osztályzatát pénteken a Moody's Investors Service, a brit gazdaság gyönge középtávú kilátásaira hivatkozva.
 
Piszkos bomba
Pokolgép robbant Damaszkusz belvárosában
A detonációban több mint 50 ember életét vesztette, a sérültek száma meghaladja a 200-at, legtöbbjük polgári áldozat. A merényletet a szíriai ellenzék is elítélte.
 
Nemi viszony
Megerőszakoltak és megöltek három kislányt Indiában
Megerőszakoltak, majd kútba dobtak három, 6, 9 és 11 éves kislányt Indiában. December közepén egy 23 éves orvostanhallgató lányt erőszakolt meg és bántalmazott egy banda. Indiában a tavaly hivatalosan bejelentett 24 206 nemi erőszakcselekménynek mindössze 26 százaléka végződött valamilyen ítélettel.
 
Nagyfelbontás
320 gigapixeles fotó Londonról
Ezúttal a londoni BT Towerről készítettek 320 gigapxeles panorámafotót - ekkorát még soha nem készítettek a brit fővárosról.
 
Defekt
Gödörben az európai autóipar
Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatai szerint az év első hónapjában 8,5 százalékkal kevesebb új személyautót helyeztek forgalomba. A visszaesési rekordot a görögök tartják (–34,5%), majd a hollandok (–31%), a finnek (–28%) és a magyarok (–26,1%) következnek.
 
Üzlet
Kevesebb fegyvert adtak el 2011-ben
Az 1990-es évek közepe óta először 2011-ben csökkentek a fegyvereladások a világban, jelentette a Wall Street Journal. A világ száz legnagyobb fegyvergyártója 2011-ben összesen 410 milliárd dollár értékben adott el fegyvereket, ez öt százalékos visszaesés az előző évi forgalomhoz képest.
 
Rezsiért
Felgyújtotta magát a magas áramár miatt
Már halálos áldozatuk is van Bulgáriában az áramár csökkentéséért folytatott tüntetéseknek. Egy férfi az egyik tüntetésen felgyújtotta magát. A gazdasági szigor, a szegénység növekedése és a hirtelen megugrott rezsi miatt napok óta tartanak tiltakozó akciókat Bulgáriában. Lemondott a bolgár kormány
 
Ijesztgetnek?
Észak-Korea "teljes pusztulással" fenyegette meg Dél-Koreát
Észak-Korea képviselője "teljes pusztulással" fenyegette meg Dél-Koreát az ENSZ genfi leszerelési értekezletén, és kilátásba helyezte, hogy további atomrobbantásokat hajtanak végre.
 
Felhők
Három éve először csökkent a GDP a fejlett gazdaságokban
A szervezethez tartozó 30 ország összesített GDP-je 0,2 százalékkal esett tavaly október-decemberben a harmadik negyedévhez képest. Ez az első csökkenés 2009 óta.
 
Zakatol
23 éves csúcson a német foglalkoztatottság
December végével záródott három hónapban mintegy 41,9 millió ember állt alkalmazásban Németországban. Ez a legmagasabb mutató a két Németország 1990 októberi újraegyesítése óta.
 
Akinek van...
Történelmi rekordon a dollármilliárdosok száma Oroszországban
131-re gyarapodott 2012-ben azoknak a gazdag oroszoknak a száma, akiknek a vagyona meghaladta az 1 milliárd dollárt.
 
Komor világ
World Press Photo: ezek voltak a legjobb képek idén
World Press Photo: komor és vigasztalan látleletet nyújtanak az elmúlt évről az idei év válogatott sajtófotói. Fegyverek, sérültek és a természet ereje. Ezek voltak a legjobb képek.
 
Minden hiába
Rekord mértékben nőtt a spanyol államadósság
A drasztikus megszorítások ellenére Spanyolországban tavaly rekord mértékben nőtt az államadósság: az El País napilap hivatalos forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az összeg 146 milliárd euróval nőtt, amire eddig még nem volt példa.
 
Terror
81 halálos áldozat egy pakisztáni robbantásban
Eddig 81-en haltak meg a Pakisztán délnyugati részén fekvő Quetta piacán elkövetett szombati robbantásos merényeltben. A rendőrség közlése szerint a robbantásban 164-en sérültek meg súlyosan. A siíta muzulmán vidéken ez volt a második legtöbb halálos áldozattal járó merénylet az idén. A siíta muzulmán vidéken ez volt a második legtöbb halálos áldozattal járó merénylet az idén.
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013