Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
Árfolyamok
1 dollár
214
forint
1 euro
293
forint
1 euro
1,36
dollár
2013. január 27. vasárnap - 2013. február 2. szombat
>>> Fókuszban
 
Fordulnak a szelek
Kibékült az EU Magyarországgal
2012-ben olyannyira elmérgesedni látszott a viszony, hogy egyes frakciók az EP-ben még a 7-es cikkely kezdeményezését is felvetették, ami alapján akár a tagsági jogok ideiglenes felfüggesztését eredményező eljárás is indítható valamely EU-ország ellen. A mostani találkozó után Barroso már úgy fogalmazott, hogy úgymond közel jutottak Orbán Viktorral az egy évvel ezelőtt kirobbant viták teljes lezárásához. Valami láthatóan jelentősen megváltozott az EU-magyar viszonyban.
 
Irány
Kína: eljött a marxizmus kora
Kína nem adaptálja a nyugati kapitalista modellt, ehelyett a marxista eszmék globális terjedésére alapozva egy új világrend kialakulására számít - írja a Kínai Kommunista Párt szócsövének tekintett lap, a Quishi.
Tisztogatásra készülnek a kommunisták
Egyes párttagok "korrupttá váltak és elfajzottak", "hitük megingott, a párt tanításait nem igazán értik és nem tartják be a fegyelmi előírásokat" - áll a Hszi Csin-ping főtitkár által vezetett párt 25 tagú testületének üléséről kiadott dokumentumban.
Kiszivárogott beszéd árulkodik Kína jövőjéről

 
Nyilatkozat
Orbán: az antiszemitizmus minden formáját elítéljük
Magyarországon soha többé nem fordulhat elő, hogy embereket származásuk, vallásuk miatt hátrány, megaláztatás érjen, a kormány az ország minden polgárát megvédi, és az antiszemitizmus minden formáját elítéli - írta Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából kiadott nyilatkozatában. A Jobbik miatt sötétült el a Colosseum
hun Otthon
usa Itthon
world Világ
 
Menet
Éhségmenet indult Budapestre
Az "Éhségmenet" tiltakozó akció keretében negyven Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei demonstráló indult útnak Nyíregyházáról Budapestre, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a szerinte egyre nagyobb arányú elszegényedésre.
 
Vége
Az IMF befejezte a tárgyalásokat a magyar kormánnyal
A Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap között a készenléti megállapodásról folytatott tárgyalásokat felfüggesztettük - jelentette be Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója. Orbán Viktor kormányfő hangsúlyozta, hogy Magyarország nem kölcsönt akar az IMF-től, mert arra nincs szüksége, hiszen a piacról kívánja finanszírozni magát, az IMF azonban - tette hozzá - mindenképpen kölcsönt akart folyósítani.
 
Ismét
Hadat üzen a kormány az Alkotmánybíróságnak
Hatáskörei újabb csorbítása helyett az ítéletei alapjául szolgáló, a rendszerváltás után született bírósági döntések felhasználásától tiltaná el az Alkotmánybíróságot a kormány - értesült az [origo]. Az elmúlt 20 év alkotmánybírósági gyakorlata helyett a testület a jövőben csak a tavaly hatályba lépett alaptörvény szellemiségét vehetné figyelembe.
 
Külföldön
Félmillió magyar ment el az EU-ba dolgozni
Körülbelül 300 ezer magyar állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában, 100 ezer munkavállaló Németországban, körülbelül 50 ezren Ausztriában, és 50 ezren az Európai Unió többi országában - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
 
Nem elkobzás
Elutasították Strasbourgban a magánnyugdíjpénztárak ügyében született beadványt
A strasbourgi bíróságnál egy 30 éves, E. B. monogrammal azonosított magyar állampolgár tett panaszt, mert szerinte a nyugdíjrendszert érintő új szabályozással az állam abból a célból, hogy a maga céljaira használja fel, gyakorlatilag elkobozta az ő magántulajdonát képező nyugdíjmegtakarítást.
 
Elismerés
Krausz Ferenc fizikus kapja az idei Fejszál király-díjat
Krausz Ferenc kísérleti fizikusnak, a németországi Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatójának ítélték oda megosztva a természettudományos kategóriában a nemzetközi Fejszál király-díjat az attofizika területén végzett kutatásaiért.
 
Közmunkán
KSH: 58 ezer fővel dolgoznak többen, mint egy évvel ezelőtt
A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak 3 millió 909 ezer fős létszáma 1,5 százalékkal haladta meg a 2011. negyedik negyedévit. A KSH szerint a növekedésben elsősorban a közfoglalkoztatás kiterjesztése játszott szerepet.
 
Van nekik
Fónagy: Nem mennek tönkre a szolgáltatók a díjcsökkentésbe
Hatásvizsgálatot ugyan nem végeztek, de a szolgáltatók nem fognak tönkremenni a 10 százalékos rezsicsökkentés miatt - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára.
 
Előfordul
Elmarasztalás Strasbourgban
Az emberi jogi bíróság szerint indokolatlanul küldtek két cigány fiatalt kisegítőbe, ezért elmarasztalták Magyarországot. A bíróság szerint a hasonló eseteknek hosszú történetük van.
 
Ismét
Megint 300 fölött az euró
Rövid időre 300 forint fölé emelkedett az euró jegyzése hétfőn, tavaly június eleje óta először.
 
Hatóság
A rendőrökkel is szembeszállnak a kenderesi cigányok
Rendőrökre támadt egy népes család Kenderesen. A járőrök igazoltatni akartak egy sofőrt, aki ellenállt és társaival együtt megfenyegette a rendőröket, hogy megölik őket. A járőrök erősítést kértek. Két rendőr sérült meg a verekedésben.
 
Jelentés
Gazdaságpolitikai irányváltást vár az IMF
Elkészítette Magyarországról szóló országjelentését a Nemzetközi Valutaalap. Ebben megállapítják, hogy gazdaságpolitikai irányváltásra van szükség a fenntartható közép távú költségvetési kiigazítás érdekében, amely támogatja a gazdaság növekedését és a bizalmat, valamint megerősíti a pénzügyi szektort - írja a Portfolio.hu. Pozitívnak értékeli a jelentést Varga Mihály tárca nélküli miniszter
 
Egyből kettő
Szakadt az LMP
A Párbeszéd Magyarországért Platform tagjai kilépnek az LMP-ből és új pártot alapítanak - jelentette be sajtótájékoztatóján Jávor Benedek, a kilépők egyike. Az LMP kongresszusa megerősítette azt a novemberi döntést, amely a 2014-es választásokon mindenfajta együttműködést kizár az ellenzéki erőkkel.
 
Kisért a múlt
Minden órában véget vet az életének egy háborús veterán
Átlagosan 65 percenként meghal egy háborús veterán az Egyesült Államokban öngyilkosság következtében – derül ki egy frissen kiadott tanulmányból. A legtöbbjük 69 éves. Az országban összesen mintegy 23 millió háborús veterán él.
 
Mea culpa
Pedofil papok aktái kerültek elő Los Angelesben
Mintegy száz katolikus pap pedofilgyanús ügyeinek aktáit tette közzé a Los Angeles-i érsek, és bejelentette, hogy megvont minden egyházi megbízatást elődjétől, akinek szerepe volt az ilyen visszaélések eltussolására tett erőfeszítésekben.
 
Hivatlan vendég
Támadják az újságokat a kínai hackerek
A The New York Times után a Wall Street Journal és a Bloomberg informatikai rendszerébe is betörtek a kínai hackerek - vált ismertté Sanghajban.
 
Kirándulás
Fedezze fel a Grand Canyont a Google-lal
A Google Maps csapata négy hónapon keresztül több mint 9500 nagyfelbontású képet készített a híres amerikai nemzeti parkról, így a Street View szolgáltatással immár ott is virtuális sétát lehet tenni.
 
Zsugorodott
Csökkent az amerikai GDP a múlt év utolsó negyedében
Az elemzői várakozásokra rácáfolva, 2012 utolsó negyedévében 0,1 százalékkal csökkent az Egyesült Államok hazai összterméke a múlt év hasonló időszakához képest a remélt 1,0 százalékos növekedés helyett. Három és fél év óta először mutat csökkenést a negyedéves GDP-adat. Az október-decemberi visszaesés ellenére 2012 egészében 2,2 százalékkal emelkedett az amerikai GDP, szemben az előző évi 1,8 százalékkal.
 
Rendezni kell
Obama gyorsan rendezné a bevándorlók ügyét
Barack Obama egy nappal azután szólalt meg a bevándorlás kérésében, hogy befolyásos amerikai szenátorok kétpárti csoportja közös tervet terjesztett elő, amely szerint illegális bevándorlók milliói kapnának lehetőséget arra, hogy amerikai állampolgárrá válhassanak, de csak azt követően, hogy jelentősen megerősítik a határőrizetet és megszigorítják az Egyesült Államokban tartózkodó külföldiek státusának ellenőrzését.
 
Emlékezet
Tíz éve semmisült meg a Columbia űrsikló
Tíz évvel ezelőtt semmisült meg hazatéréskor a Columbia űrsikló. Mind a hét asztronauta életét vesztette. Az elhunytakról kisbolygókat neveztek el, a Sziklás-hegység vonulataihoz tartozó Sangre de Cristo hegyekben pedig a Columbia-csúcs őrzi emléküket. Nem egészen fél mérföldre innen tör az ég felé a másik űrsiklóbaleset emlékét őrző Challenger-csúcs.
 
Szigorúbban
Több ezren vonultak az utcára a fegyvertartás szigorításáért
Washingtonban több ezren vonultak az utcára a hétvégén a fegyvertartás szigorításáért. Az Egyesült Államokban másutt is voltak hasonló demonstrációk. A tiltakozásoknak különös apropót adott egy családi tragédia: a chicagói Shirley Chambers  szombaton a negyedik gyermekét is elvesztette egy lövöldözés következtében.
 
Túl sok
Túl olcsó a gáz, elégetik
Az átalakuló energiapiacon a palagáz kitermelés olyan olcsóvá tette a gáz árát, hogy az olajkitermeléssel fölszabaduló földgáz egyre nagyobb részét égetik el, amivel az USA a világ egyik legnagyobb környezetszennyezőjévé vált.
 
Figyelem
Szorosan figyeli a magyar kormányt az USA
Az amerikai Külügyminisztérium helyettes-államtitkára, Thomas O. Melia magyarországi látogatása során azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány egyes intézkedései aggodalmat keltenek az Egyesült Államokban, ezért barátilag, de szorosan figyelik a magyar kormányt.
 
Szabad
Elfogadta a melegházasságot engedélyező cikkelyt a francia nemzetgyűlés
Hangos incidensekkel teli vita után szombaton elfogadta a melegházasság engedélyezését kimondó cikkelyt a francia nemzetgyűlés. A Házasodhasson mindenki! kormánypárti törvényjavaslat legfőbb, egyes számú paragrafusát, amely kimondja, hogy a házasság "két különböző vagy azonos nemű ember között" létrejövő egység, a képviselők 249 igen szavazattal 97 nem ellenében hagyták jóvá.
 
Haza
Rekordmennyiségű pénzt küldenek haza a migránsok
Rekordmennyiségű pénzt küldenek haza világszerte a migránsok és bevándorlók, többet, mint amennyit a gazdag országok külföldi segélyekre költenek - derült ki a Világbank legfrissebb adataiból. Mindez vitát váltott ki arról, hogy mennyire van értelme a külföldi segélyprogramoknak.
 
Csapás
Szíriai létesítményt bombázott az izraeli légierő
Izraeli szerdán szíriai célpontot bombázott. A példátlan esettel Izrael a szíriai vegyi fegyverek külföldre juttatását akarja megakadályozni. A lépés azonban széles felháborodást szült, Szíria válaszlépésekkel fenyegetőzik. Izrael utoljára 2007-ben követett el katonai támadást szíriai területen.
 
Hontalanság
ENSZ: százezrek menekülnek Szíriából
Több mint 700 ezer szíriai menekült regisztráltatta magát a szomszédos országokban, és várja, hogy intézzék ügyeit.
 
Visszavonhatatlan
Mali - Az iszlamisták pusztítása Timbuktuban
A több ezer ősi kéziratot őrző timbuktui könyvtár felgyújtása csak a legutóbbi rémtette volt a Mali északi részét tavaly elfoglaló iszlamista fegyvereseknek, akik hónapokon át garázdálkodhattak és pusztíthatták az UNESCO világörökségi listáján szereplő sírokat, szentélyeket és más műemlékeket.
 
Vista
Kilátás a világ legmagasabb épületéről
A 360 fokos panorámaképet a 828 méter magas, dubaji Burdzs Kalifa tetejéről készítették. A képet Gerald Donovan fotográfus készítette 200 méterrel a 160. emelet felett (ez az utolsó emelet, ahová még lift visz fel, utána már meredek lépcsőn kell felmenni a csúcsra).
 
Hatalomátvétel?
Egyiptom az összeomlás szélén
Az állam összeomlásához vezethet az Egyiptomban kialakult politikai konfliktus - figyelmeztetett kedden Abdel-Fattah esz-Szisszi védelmi miniszter.
 
Jól megy
Minden korábbinál gazdagabbak a németek
Minden eddigi rekordot megdöntött a németek pénzbeli vagyona: a Deutsche Bundesbank hétfőn ismertetett adatai szerint 2012 harmadik negyedévében 4871 milliárd eurót tett ki, 1,3 százalékkal, azaz 64 milliárddal többet az egy évvel korábbinál.
 
Győzelem?
A franciak lassacskán felszabadítják Malit?
A francia irányítással folyó hadműveletek révén lassacskán felszabadul Mali – jelentette ki Laurent Fabius francia külügyminiszter hétfőn Párizsban. A mali kormány segítségére érkezett francia csapatok eddig nem ütköztek nagyobb ellenállásba, az azonban továbbra is kétséges, hogy a kormányhadsereg képes-e ellenőrzése alatt tartani a városokat.
 
Éhség
Kannibalizmus miatt kivégzés Észak-Koreában?
Az országból kiszivárgott hírek szerint egy férfit azért végeztek ki Észak-Koreában, mert megölte két gyermekét azért, hogy megegye őket - írta a brit sunday Times. A nagyvilág előtt titokban tartott észak-koreai éhínség a számítások szerint több mint tízezer embert ölhetett meg tavaly.
 
Szövettség
Teherán: Szíria megtámadása Irán ellen is irányulna
"Szíria a térségben részét képezi az (Izraellel szembeni) ellenállásnak. (...) Éppen ezért mindenkinek tudnia kell, hogy egy Szíria ellen intézett támadást úgy tekintenénk, mint Irán és szövetségesei elleni akciót" - jelentette ki Ali Akbár Velajati, Irán legfőbb vallási vezetőjének Ali Hamenei ajatollahnak a tanácsadója.
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013