Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
Árfolyamok
1 dollár
222
forint
1 euro
290
forint
1 euro
1.31
dollár
2012. december 30. vasárnap - 2013. január 5. szombat
>>> Fókuszban
Szilveszter


Boldog 2013-at kívánunk minden kedves
Olvasónknak, Hirdetőnknek és
Támogatónknak!

Ilyen volt az elmúlt év. --- Jöhet a következő!?

 
Started
Elindult az angol oldal
Mindezideig az internetes hírszolgáltatásunkból hiányzott az angol nyelvű oldal, ahol azok is tájékozódhatnak Magyarországról, akik nem beszélik a magyar nyelvet de érdeklődnek Magyarország iránt. Hogy kiszolgálhassuk ezt az igényt, elindítottuk angol nyelvű oldalunkat, ahol Magyarországgal kapcsolatos híreket teszünk közzé angol nyelven. Reméljük, hogy ezen a módon is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy erősödhessen a kötelék az olvasóink és az anyaországunk között.
 
Cyberbully
Bárcsak meghaltál volna :)
Öngyilkosságba menekülő tinik történetei járták be a világot az utóbbi hónapokban. Az interneten és az iskolában zaklatták őket a kortársaik. A legfiatalabb áldozat 12 éves volt. A cyberbullying Magyarországon is egyre elterjedtebb, a bántalmazottakat olyan mélyen érinthetik a sérelmek, hogy azt kívülről meg sem lehet igazán érteni. A szülőknek szólnának erről utoljára.
 
Új mezők
Az óceánok fenekére viszik a jövő nyersanyagháborúit
Újabb front nyílik hamarosan a nyersanyagkészletekért folyó háborúban, ahogy a világ nagyhatalmai és nagy bányászati cégei sorra teszik rá a kezüket az óceánok mélyén lapuló ércmezőkre. Az eddig teljesen kiaknázatlan tengerfenék a világ minden táján aranyat, ezüstöt, rezet és más egyéb fémeket rejt, amelyek kibányászása ma már nem lehetetlen.
 
Megy a szakér
Jól kerestek 2012-ben a leggazdagabbak
Hiába van recesszióban a világ, a leggazdagabbak vagyona összességében nőtt, mintegy 15 százalékkal - derült ki a legfrissebb Forbes-listáról. A világ leggazdagabb embere 75,2 milliárd dollárjával a mexikói Carlos Slim volt tavaly, bár nem az ő vagyona gyarapodott a legnagyobb mértékben. Bill Gates 62,7 milliárdjával továbbra is második a listán, az ő vagyona 12,6 százalékkal nőtt 2011-hez képest. Jótékonykodik mégis egyre gazdagabb Bill Gates
 
Kívánság
Békét kért a világnak XVI. Benedek pápa
A pápa szerint a világot "feszültséggócok és ellentétek uralják a gazdagok és szegények között növekvő egyenlőtlenség, az egoista és individualista szemlélet és a féktelen pénzügyi kapitalizmus, valamint a terrorizmus és a bűnözés más formái miatt is". A történelem eseményei gyakran "értelmetlennek tűnnek és megdöbbentenek" fogalmazott a pápa.
 
Értékeink
Arany: minden idők legmagasabb év végi záróára
A hónapról hónapra duzzadó pénzözön, amihez a pénzt az amerikai jegybank csak a pénznyomdával tudja előteremteni, hígítja a dollár értékét. Ez olyan javak értékelésében lehet tetten érhető, amelyek nem szaporodnak a „zöldhasúhoz” hasonló mértékben. Ilyen az arany is. A nemesfém ezekben kifejezett értéke ennél fogva nem is tehet mást, mint hogy emelkedik. 2012-ben is rekordot döntött az olajár
hun Otthon
usa Itthon
world Világ
 
Utasításra
Rezsicsökkentés: huszonkét éve nem volt rá példa
Huszonkét éve nem volt példa arra, hogy egy kormány ne növelje, hanem csökkentse a lakossági energiaköltséget – mondta Fónagy János. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint az intézkedést az indokolja, hogy a magyar családok háztartási rezsiköltségei a régióban és az Európai Unió átlagában is magasnak számítanak.
A rezsicsökkentéssel nem a szolgáltatók tönkretétele a cél de szívesen vásárolna az állam
A rezsiköltségek csökkentésének nem a szolgáltatók tönkretétele a célja, a kormány ugyanakkor szívesen látna nagyobb mértékű közösségi tulajdont a szektorban, és nem térne ki az eladási ajánlatok elől - nyilatkozta Fónagy János államtitkár.
 
Eltörölve
Alkotmányellenes a választási regisztráció
Indokolatlanul korlátozza a választójogot, ezért Alaptörvény-ellenes a választási regisztráció - döntött az Alkotmánybíróság. A testület szerint alkotmánysértő a választási kampány korlátozása is. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező nagykorú magyar állampolgárok esetében indokolt a regisztráció. Ellenzéki pártok és civil szervezetek is köszöntötték az Alkotmánybíróság döntését
 
Külön utakon
Az LMP nem akar választási szövetséget
Az LMP Országos Választmánya pénteki ülésén határozatban erősítette meg: az LMP nem kíván részt venni az MSZP által indított "Szövetség a változásért" kezdeményezésben - olvasható a párt közleményében.
 
Nincs miből
Fenyeget a szegénység - minden harmadik magyar érintett
Az Eurostat felmérése szerint az 500 milliós Unió lakosságának 24 százalékát fenyegette szegénység, vagy társadalmi kirekesztettség 2011-ben. Magyarországon átlag feletti a veszélyeztetett társadalmi csoportok aránya: minden harmadik állampolgár érintett.
 
Térképen
Érdekességek a bűnügyi térkép adataiból
Sümegen lakni jó, Csepelen és Budafokon is egész nyugodt az élet, viszont Budapest belvárosában és Jász-Nagykun-Szolnok megye már veszélyesebb hely, az ország legkeletibb falvaiban pedig eléggé elharapózott az erőszak. A rendőrség új bűnügyi térképén mindenki kikeresheti, hány bűncselekmény történt az utcájában.
 
Eredmény
Hatásosak voltak az adóemelések
Tavaly, a harmadik negyedévben már meglátszottak a kormányzati adóemelések és a megszorítások eredményei: a kormányzati szektor hiánya csaknem lenullázódott. A GDP-arányos 0,2 százalékos deficitre 12 éve nem volt példa - minden adónemből több folyt be.
 
Törleszt
Másfél éves mélyponton a magyar törlesztéskockázat
Másfél éve nem mért mélypontra, 260 bázispontra csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása a londoni piacon, tükrözve az amerikai költségvetési egyezség létrejöttét követő globális piaci derűlátást. Éppen egy évvel ezelőtt, 2012 januárjának első kereskedési hetében 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban.
 
Új címen
A bankok már vonják a csekkadót
Január első napján életbe lépett a tranzakciós illetékről szóló jogszabály, a bankok ezért megkezdték annak beszedését - tájékoztatta a bankszövetség az MTI-t. Minden átutalás és kártyás vásárlás után 2 ezrelék, a készpénfelvétel után 3 százalék folyik az államkasszába.
 
Tempó
Lassan apad az államadósság
78,6 százalékra csökkent a harmadik negyedévben az államadósság GDP-arányos mértéke, de úgy, hogy közben több hitelt vettünk fel, mint amennyit visszafizettünk. Az eredeti tervektől igen messze van az adósságráta.
 
Honosítás
Az elmúlt két évben 370 ezren kérték a magyar állampolgárságot
Több mint ötezer ember állampolgársági kérelmét utasították el az elmúlt két évben, többségük semmilyen szinten nem beszél magyarul. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerint az igénylők közül ki kell szűrni az ügynököket és az őrülteket is.
 
Büszkeség és...
Giró-Szász: Az utókor mond majd ítéletet az ország átalakításáról
Magyarország gyenge államból erős érdekérvényesítési képességgel rendelkező állammá vált, "s mára már nem a külső gazdasági erők döntik el mit és miképp tegyünk" - fejtette ki a kormányszóvivő.
 
Fontos
A német nyelv tanítását ajánlják első idegen nyelvként
Általános iskolában az angol, a német vagy a francia nyelv tanítását ajánlja első idegen nyelvként az erről szóló, 2012–2018-ra vonatkozó kormányzati stratégia, amely ugyanakkor kitér arra: nyelvpedagógiai szempontból javasolt, hogy a diákok először a komplexebb nyelvtani struktúrával rendelkező német nyelvvel találkozzanak.
 
Egyre magasabbra
5 éves csúcson az amerikai tőzsdék
A New York-i tőzsdék legfontosabb mutatói több éves csúcsokat ostromolnak. Az S&P 500-as mutató például 2007 óta nem zárt ilyen magasan.
 
Gurul
Válság előtti szinteken az amerikai autóipar
13,4 százalékkal több autót adtak el, mint tavaly az Egyesült Államokban. Összesen 14,5 millió gépjármű került értékesítésre, ami 2007 óta a legjobb számot jelenti az Államokban.
 
Megoldás?
Az amerikai szenátus megszavazta a szakadék elkerülését
Elfogadta az amerikai szenátus keddre virradóra a "költségvetési szakadék" elkerüléséről szóló megállapodást. Az amerikai felsőház két órával az éjféli határidő lejárta után adta áldását az utolsó percben nyélbe ütött megállapodásra. Az amerikai költségvetési deficit csökkentése érdekében a tehetősebbek - azaz az amerikai lakosság két százalékának - adóterhei növekednek.
Csak 60 napra elég az amerikai megoldás
Nem oldotta meg az Egyesült Államok hosszú távú államháztartási problémáit a "költségvetési szakadék" elkerüléséről keddre virradóra létrejött kongresszusi megállapodás, és kétséges, hogy az amerikai politika jelenlegi állapotában egyáltalán képes-e fenntartható pályára állítani a közfinanszírozási rendszert - vélekedtek helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.
Részeg volt, aki megszavazta a törvényt?
Nagyszabású egyezség helyett a lyukak ideiglenes tömködését hozta a fiskális szakadékot elkerülő megállapodás Amerikában. Az egyezség ugyan elodázza a legrosszabbat, de növeli a hiányt, és lassítja a növekedést. Egy republikánus képviselő szerint részeg volt, aki megszavazta.
 
Zöldek
Büntetés jár a műanyag palackért egy amerikai városban
A Massachusetts államban található Concord vezetése egy három éve folyó kampány nyomásának köszönhetően hozta meg a szabályozást. A Tiltsák be a műanyag palackot (Ban the Bottle) nevű mozgalom szerint az USA-ban forgalomba hozott műanyag palackok legyártásához felhasznált, évi 17 millió hordónyi nyersolaj 1,3 millió autó egész éves fogyasztását fedezné.
 
Edíj
Megadóztatják az elektromos autókat
Washington államban arról döntöttek, hogy 2013. február elsejétől az akkumulátoros-elektromos autók tulajdonosainak évi 100 dolláros (22 ezer forint) adót kell fizetniük az útalapba, minden évben a regisztráció megújításakor. Az útalapba ugyanis jelenleg az üzemanyagba építve fizetnek a polgárok, de az elektromos autók használói nem vesznek se benzint, se gázolajat, azonban használják az utakat.
 
Hagyomány
Kristálygömb búcsúztatja az óévet New Yorkban
Minden év utolsó napján közel egymillió ember özönlik a Times Square-re, ahol sztárfellépők, konfettieső, tűzijáték, és egy legendás kristálygömb teszi élménnyé a hosszú fagyoskodást. Kétségkívül ez az egyik legnagyobb köztéri ünnepség a világon.
 
Titkosan
Továbbra is megfigyelik a gyanús külföldieket Amerikában
Meghosszabbította az amerikai elnök a hétvégén azt a törvényt, amely lehetővé teszi a kémkedéssel vagy terrortevékenységgel gyanúsított külföldiek üzeneteinek megfigyelését. A most elhatározott hosszabbítás öt évre szól.
 
Gyűlölet
Származása miatt lökte a metró elé a férfit
Elkapták az a nőt, aki csütörtökön este a metró elé lökte Sunando Sent. A férfit nem ismerte korábban. A nő azzal magyarázta tettét, hogy 2001. szeptember 11. - az ikertornyok lerombolása - óta utálja a muzulmánokat, ezért kellett meghalni a férfinek.
 
Didergő
28 éve nem nem volt ilyen hideg Kínában
Kínában 28 éve nem voltak ilyen kemény fagyok, mint az idei télen - mutat rá a helyi meteorológiai szolgálat jelentése. Országos szinten november vége óta a napi átlaghőmérséklet mínusz 3,8 Celsius-fok volt, ez 1,3 fokkal alacsonyabb a korábbi minimumnál.
 
Legenda
Megszűnhet a legrégibb svájci bank
Kénytelen lesz beszüntetni működését a legrégibb svájci bank, miután bűnösnek vallotta magát egy New York-i bíróság előtt az amerikai polgároknak adóelkerülésben nyújtott támogatás miatt ellene indított vádban - számolt be a brit BBC hírszolgálat. Az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat előtt 35 évvel, 1741-ben alapított Wegelin & Co. elfogadta az amerikai bíróság által rá kivetett 57,8 millió dolláros büntetést, amelynek megfizetése után a bank - a közleménye szerint - "beszünteti működését".
 
Négy kerék
Több autót adtak el tavaly Kínában, mint Európában
Az ázsiai országban 13,2 millió új autót értékesítettek 2012-ben, míg Európában az egy évvel korábbi 13,6 millióról 12,5 millióra csökkent a forgalomba helyezett új kocsik száma. Már csak idő kérdése, hogy a kínai autópiac nagyobb lesz, mint amerikai.
 
Pénzmosás
A Vatikánban csak készpénzzel lehet fizetni
Jelenleg kizárólag készpénzzel fizethetnek a turisták a múzeumi belépőkért, szuvenírekét és minden szolgáltatásért a Vatikánban, mivel Olaszország központi bankja blokkolta az elektronikus tranzakciókat a miniállam területén. Az olasz jegybank azért lépett akcióba, mert a Szentszék még mindig nem tett teljesen eleget az Európai Unió pénzmosás elleni irányelveinek.
 
Felismerés
Tallin az első európai főváros, ahol ingyenes a tömegközlekedés
Az észt főváros lakónyilvántartásában szereplők 2013. január 1-jétől térítésmentesen utazhatnak Tallinn összes autóbuszán, villamosán, trolibuszán. A város vezetése környezetvédelmi és szociális megfontolásokkal indokolta a közlekedési kedvezményt.
 
Polgárharc
ENSZ: legalább 60 ezren meghaltak a szíriai harcokban
Egyedül decemberben 84 ezer ember menekült a terjedő polgárháború elől külföldre, s ezzel félmillió fölé emelkedett a határokon túl menedéket kereső szíriaiak száma.
 
BUÉK
Észak-Koreában most először szilveszterezhettek
Észak-Korea vezetője először mondott újévi köszöntőt a televízióban. Ilyen üzenet utoljára 19 évvel ezelőtt hangzott el. Phenjanban most először ünnepelték meg az új évet nagy vigassággal, petárdákkal és éjféli tűzijátékkal.
 
Figyelmeztetés
Reformok híján erőszakos forradalmat kockáztat a kínai vezetés?
Nyílt levélben hívta fel a reformok fontosságára a vezetés figyelmét több tucat prominens értelmiségi Kínában, akik szerint változás nélkül erőszakos forradalom is jöhet az országban. A levelet több mint 70 egyetemi professzor, jogi szakértő és más értelmiségi jegyzi.
 
Tüzifa
Közegészségügyi válságot is okoz a gazdasági recesszió
Már közegészségügyi válságot is okoz a gazdasági recesszió Görögországban. A szegénység miatt egyre többen fűtenek fával, ami miatt az athéni levegő minősége már meghaladja az egészségügyi határérték négyszeresét.
 
Szabadon
Nyomoznak a Nobel-békedíjas ellen
Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt igazgatója mellett Amr Musza volt külügyminisztert, az Arab Liga egykori elnökét is puccskísérlettel vádolják Egyiptomban. Csak az ellenzék megfélemlítésére jó az egész – vélekedik a sajtó.
 
Békétlenség
Zarándokat szállító buszokat robbantottak fel Pakisztánban
Legalább 19 ember halt meg síita muzulmán zarándokokat szállító buszkonvoj elleni robbantásos merényletben vasárnap reggel a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban - közölték helyi kormányilletékesek. Kivégeztek 21 foglyul ejtett katonát a pakisztáni tálibok
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013