Helyi idő:
Budapest:
Los Angeles:
New York:
Keresés a Hírlapban
Olvasóink figyelmébe
Slideshow image
 
2010 >>> 2009
jan.
feb.
már.
ápr.
máj.
jún.
júl.
aug.
szep.
okt.
nov.
dec.

A hét híre
1. hét
Riadó
Újra elszabadul a biztonsági őrület a reptereken
Öleb mellé zsúfolt női szépészeti kellékek, elkobzott takaró, "talpmasszázs" a detektoros kapunál - jelentkeztek az első súrlódások a biztonságiak és az utasok között a fokozottabb terrorkészültség nyomán. Pórul járt az is, aki épp A királyság című akcióthrillert nézte hordozható DVD-lejátszóján. Az őr megszemlélheti a mellimplantátumokat is.
2. hét
Üdvözlet
Üdvözöljük új olvasóinkat
Megszűnt a Californiai Magyarság és a fennmaradó űrt az Amerikai Magyar Hírlapnak kell betöltenie. Vállaljuk, mert vállalnunk is kell a feladatot. Vállaltuk, hogy a Californiai Magyarság előfizetői nem maradnak magyar újság nélkül, előfizetésükkel ezután az Amerikai Magyar Hírlapot fogják hétről hétre megkapni.
3. hét
Csapás
Nagy erejű földrengés Haitin
Pusztító, 7-es erősségű földrengés rázta meg Haitit Latin-Amerika legszegényebb országát, amelynek miniszterelnöke a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta, százezrek veszthették életüket a földrengésben. Egy egész város kiált segítségért
4. hét
Változó szelek
Történelmi győzelem: új szenátusra ébredt Washington
1926 óta először fordul elő, hogy republikánus jelölt tölti be Massachusetts szenátori posztját. A keddi időközi választáson, melyet a demokrata Ted Kennedy halála miatt írtak ki, a republikánusok eddig ismeretlen jelöltje, Scott Brown lett a győztes. Kétségessé vált, meg tudja-e valósítani Obama politikájának egyik alappillérét, az egészségügyi reformot.
5. hét
Veszteség
Meghalt J. D. Salinger, a Zabhegyező írója
91 éves korában, természetes halállal elhunyt otthonában J. D. Salinger, a modern amerikai irodalom legfontosabbnak tartott alakja.
6. hét
Beszéd
Orbán: Magyarországnak erős vezetésre van szüksége
Orbán Viktor szerint a magyaroknak elegük lett a gyenge kormányzásból, itt az ideje, hogy Magyarországnak erős vezetése legyen. A Fidesz elnöke országértekelő beszédében közölte: "készen állok, hogy Magyarország nagy vállalkozásában a magam feladatát ellássam, én és pártom készen állunk az erős, felelős és cselekvő kormányzásra". A választások után azonban a jövő és nem a bosszú kormányzásának kell következnie - tette hozzá.
7. hét
Olimpia
Kezdetét vette a XXI. téli olimpia Kanadában
A versenysorozatot Kanada főkormányzója nyitotta meg. A grúzok az egy nappal korábban elhunyt Nodar Kumaritasvili szánkósuk emléke előtt tisztelegve fekete gyászszalaggal és sállal vonultak fel. Felvonultak a magyarok is, a tizenhat sportoló előtt a zászlót a negyedik olimpián résztvevő Sebestyén Júlia vihette.
8. hét
Játékok
Túlélőversennyé vált a legmelegebb téli olimpia
A hivatalos megnyitó előtti haláleset, a számtalan bukás, a szervezési nehézségek és a városban zajló olimpiaellenes tüntetések árnyékot vetnek a vancouveri játékokra.
9. hét
Katasztrófa
Hatalmas rengések a világ különböző pontjain
Nagy erejű földrengések rázták meg Japánt és Chilét. A dél-amerikai országban a Richter-skála szerinti 8,8-es erősségű volt az egyik rengés - jelentette az amerikai földtani intézet.
10. hét
Népszerűség
Forsense: a fiataloknál már második a Jobbik
A Forsense felmérése szerint a fiatalok körében a Jobbik támogatottsága mára meghaladta a szocialistákét, a 18 és 24 év közöttiek körében pedig a párt kétszer akkora bázissal rendelkezik, mint az MSZP.
11. hét
Évforduló
Egy éves a tőzsdecrach
A világ tőzsdéin ma több mint 70 százalékkal érnek többet a vállalati részvények, mint egy évvel ezelőtt, amikor a pénzügyi válság miatt épp ezen a napon érte el mélypontját a Morgan Stanley Capital International globális mutatója. Az átfogó tőzsdeindex jelenleg 73 százalékkal áll magasabban, mint 2009. március 9-én.
12. hét.
Kisebbség
Kisebbségbe kerülnek a fehérek Amerikában
Vége a fehérek többségének az Egyesült Államokban: az ott született gyermekek majdnem fele kisebbségi szülőktől származik – írja a The New York Times. Ha a trend folytatódik, a nem fehér népesség 40 éven belül többséggé válhat az amerikai lakosságon belül.
13. hét.
Történelem
Megszavazták az amerikai egészségügyi reformot
Az Egyesült Államokban órákon át tartó vita után a képviselők végül megszavazták Barack Obama egészségügyi reformját. 219 képviselő szavazott a törvény mellett, 212 ellene. A képviselőházi szavazás tétje az volt, hogy több tízmillió, eddig egészségbiztosítás nélküli ember az állam révén komoly egészségügyi ellátáshoz jut-e. Obama azt mondta: a reformnak köszönhetően olyan rendszer jön létre, amely nem a biztosítócégek, hanem az átlagemberek érdekeit fogja szolgálni. Az amerikai ellenzék máris közölte: eltörlik az egészségügyi reformot
14. hét.
Merénylet
Terror a moszkvai metróban
A hétfői csúcsforgalomban bő félórán belül két robbanás történt a moszkvai metró belvárosi állomásain. Legalább 38-an meghaltak, a hatóságok szerint öngyilkos női merénylők robbantottak. Bosszúálló özvegyek gyilkoltak a metrón
15. h.
Leszerelés
START-III aláírva
Az amerikai és az orosz elnök, Barack Obama és Dmitrij Medvegyev csütörtökön délben Prágában aláírta a hadászati támadó fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló új szerződést (START-III). „Az új START-szerződés fontos előrelépés a nukleáris leszerelés útján” - jelentette ki a dokumentum aláírása után elmondott rövid beszédében Obama. Medvegyev történelmi eseménynek minősítette az aláírást. Hangsúlyozta: értelmes kompromisszumról van szó, és a szerződés megvalósításával biztonságosabb lesz a világ.
16. h.
Eredmény
Magyarország választott - Soha ekkorát még nem győztek
A választók nagyon nagy változást akartak. Sohasem látott győzelem született, és nagyon átalakult a parlamenti struktúra. A 2010-es parlamenti választás eredménye egészen rendkívüli lett. Párt soha még akkora győzelmet nem aratott, mint most a Fidesz. Sohasem kaptak még parlamenten kívüli pártok ekkora támogatást. A szavazók negyede új, eddig a Kossuth téri törvényhozást kívülről kritizáló pártra szavazott.
17. h.
Természet
Soha nem látott káosz Európában
Az izlandi vulkánkitörés nyomán Európára boruló hamufelhő miatt szombaton a szokásos 22 ezer légi járat közül mindössze 5 ezer közlekedett. A világ légi forgalmában keletkező kár értéke nagyobb lesz annál is, mint amelyet az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadások okoztak - véli a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet.
18. h.
Győzelem
Kétharmados megbízást kapott a Fidesz a választóktól
A Fidesz-KDNP megszerezte a kétharmados többséget az országgyűlési választás második fordulójában. Az Országgyűlés összetétele a szavazatok 99,22 százaléka alapján: Fidesz-KDNP 263, független 1, Jobbik 47, LMP 16, MSZP 59 - jelentette az Országos Választási Iroda. A hatalommal visszaélők rendszere helyett a nemzeti együttműködés rendszere jön létre Magyarországon - mondta a Fidesz elnöke.
19. h.
Terror
Pokolgépet találtak New York szívében
Halálos támadást sikerült meghiúsítani New Yorkban éber járókelőknek és a biztonsági hatóságoknak köszönhetően - jelentette be Michael Bloomberg, New York polgármestere. Pokolgépet találtak rendőrök szombat este a New York-i Times Square környékén egy parkoló gépkocsiban. Az amatőr módra összerakott szerkezet nem robbant fel. Bomba miatt terelték el a pittsburghi maratont is
20. h.
Külhon
Állampolgársági csata kezdődik
Elszabadultak az indulatok Pozsonyban, miután a magyar fél hivatalosan is a szlovák külügyminiszter tudomására hozta a kettős állampolgárság határon túli bevezetését. Legrosszabb esetben akár szlovák állampolgárságuktól is megfoszthatják a felvidéki magyarokat.
21. h.
Istenjátékos
Az első lépés a mesterséges élet felé: létrehozták a szintetikus DNS-t
A mesterséges élet előállításán fáradozó amerikai tudósok egy kiürített baktérium felhasználásával létrehozták az első olyan élő sejtet, amely ember alkotta DNS-sel rendelkezik – jelentették be Washingtonban. A katolikus egyház aggódik, míg Barack Obama amerikai elnök további részletekre kíváncsi a művi DNS-sel alkotott baktériumsejt ügyében >>>
22. h.
Magyarság
Megszavazta az Országgyűlés a kettős állampolgárságot
A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett hozták meg a döntésüket. A törvény értelmében immár azok is kaphatnak magyar állampolgárságot, akik nem élnek az ország területén, viszont felmenőik valaha a magyar állam területén éltek, és bizonyítani tudják nyelvtudásukat. Szlovákia azonnal reagált: ha ezentúl egy szlovák állampolgár önkéntesen felveszi egy másik ország állampolgárságát, elveszíti a szlovákot.
23. h.
Katasztrófahelyzet?!
A Fidesz szerint csődközelben Magyarország - vagy mégsem: fordulatos napok krónikája
Szijjártó Péter nyilatkozata eladási hullámot indított a pesti tőzsdén, és éves mélypontra taszította a forintot az euróval szemben. A miniszterelnöki szóvivő kijelentései egy nappal Kósa Lajos hasonló értelmű megjegyzése után a legrosszabbkor érkeztek. Londoni elemzők szerint a rémületkeltés veszélyes játékát játssza a Fidesz, és az évek alatt felépített bizalmat néhány perc alatt lerombolhatja. Elutasította az esetleges magyar államcsődről szóló kijelentéseket Olli Rehn, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa. A Fidesz is visszatáncolt: Varga Mihály szerint konszolidált a gazdaság helyzete.
24. h.
Olajfolt
Teljes káosz az olajfolt körül
A hivatalos adatok kétszeresére emelték a Mexikói-öbölbeli környezetszennyezés mértékét, de a sajtó már a „becslések óceánjáról” ír a tanácstalanság nyomán. Az amerikai-brit kapcsolatrendszer is kezdi megsínyleni a pusztítást és a BP-vel kapcsolatos indulatokat. Képek az öbölből
25. h.
Kár
Százmilliárdos az árvízkár
Az árvíz okozta károk az eddigi felmérések szerint elérik a 100 milliárd forintot - közölte Pintér Sándor belügyminiszter.
26. h.
Elemzés
Az Orbán kormány első hetei
A szakadék szélére csúszott a Fidesz, amikor kiderült: tartani kell az idei hiánycélt, így nincs esély a párt által keltett várakozások teljesítésére. A gyors bukást elkerülték a Bajnai kormány szigora, a változatlan kommunikációs irány, és az ügyesen összeállított, jó pr-értékű, de egyébként társadalmilag igazságtalannak tűnő 29 pont miatt.
27. h.
Elnök
Köztársasági elnökké választották Schmitt Pált
Schmitt Pált, a Fidesz-KDNP jelöltjét választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. Zárjuk le a rendszerváltozás utáni kort, szülessen meg az ezeréves alapokon nyugvó, modern és önbizalommal teli Magyarország, az egységes magyar nemzet új alkotmánya, ez mindannyiunk történelmi felelőssége - hangoztatta Schmitt Pál államfővé választása után a parlamentben.
28. h.
Baleset
Eltűnt két magyar a Delaware folyóban
Egy kétéltű turistabusz a Deleware folyón ütközött egy uszállyal. A 37 utas közül kettő nem került elő. A két hiányzó turista egy magyar vallási csoport tagjakét utazott az Egyesült Államokba. Megtalálták a magyar diákok holttestét
29. h.
Egy maradt
Spanyolország futballtörténelmet írt
A spanyol válogatott nyerte a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságot, miután a vasárnapi, johannesburgi döntőben hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a hollandokat. Az Európa-bajnok spanyolok történetük első vb-címét ünnepelhetik. Tíz dolog, amire nem számíthattunk
30. h.
Eredmény
Hazament az IMF: durva forintgyengülés jöhet
A forint/euró árfolyam a 290-es szint irányába mozdulhat, az államadósság finanszírozása drágul, a devizahitelesek terhei nőnek - ezek a kalkulálható piaci hatásai az IMF-tárgyalások megszakadásának. Úgy tűnik, a kormány azzal a mentalitással, ha úgy tetszik agresszivítással tárgyal a nemzetközi delegációkkal, amivel itthon: a kétharmados többség, a szavazófülkék forradalma azonban az IMF-nek és az EU-nak nem eladható. Beláthatatlan hatások lehetnek a Pénzügykutató szerint --- Kitart a kormány az elképzelései mellett --- Megugrott a magyar csődkockázat --- Külföldi lapok: veszélyes játékba kezdett a magyar kormány --- Magyarországot lehetne bukni hagyni? --- Az IMF halvány esélyt lát a megegyezésre
31. h.
Csődben
Kalifornia a csőd szélére jutott
Kincstári szükséghelyzetet hirdetett ki Kalifornia kormányzója, Arnold Schwarzenegger. A szükséghelyzet kihirdetésével Schwarzenegger gyakorlatilag elismerte az állam fizetésképtelenségét.
32. h.
Végre vége
Sikerült eltömíteni a szivárgó olajkutat, állítja a BP
Sikerült eltömíteni a Mexikói-öböl mélyén megsérült olajkutat, és elzárni a feltörő nyersolaj útját - közölte a BP olajtársaság. A művelet 106 nappal a Deepwater Horizon olajkitermelő platform április végi robbanását és elsüllyedése után történt. Ez volt a legsúlyosabb természeti katasztrófa az Egyesült Államok történetében. Csaknem 5 millió hordónyi (780 millió liter) kőolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve öt part menti amerikai állam élővilágát a Mexikói-öbölben.
33. h.
Jelenség
A klíma változás hatásait szenvedi el Oroszország
Oroszország július közepétől fulladozik a területet sújtó heves hőhullámban, sorra döntve a korábbi melegrekordokat. A hőség aszályt, a termények pusztulását és erdőtüzeket okoz, füstbe borítva Moszkvát és egyre komolyabb fenyegetésként tornyosulva több kulcsfontosságú nukleáris létesítményre. A moszkvai egészségügyi hatóság jelentése szerint a főváros napi halálozási rátája a duplájára, az átlagos 360-380-ról 700-ra emelkedett.
34. h.
Vége
Amerika számára véget ért az iraki háború
Csaknem hét és fél évvel a Szaddám Huszein rendszerének megdöntését célzó amerikai invázió kezdete után az utolsó amerikai harcoló alakulat is kivonult Irakból. Ötvenezer katona még marad, de az ő feladatuk már csak a kiképzés s a tanácsadás lesz. Irak politikailag ugyanolyan instabil, mint Szaddám Huszein rezsimjének megdöntése óta bármikor. Az iraki háború tovább tartott, mint az amerikai polgárháború és hosszabb volt, mint az Egyesült Államoknak az I. és a II. világháborúban való részvétele.
35. h.
Beindul
Irán hivatalosan is az atomklub tagja lett
A fűtőelemekkel való feltöltés a busehri reaktor üzembe helyezésnek első lépcsőfoka, az erőmű ezzel hivatalosan is atomlétesítménynek tekinthető. A reaktor beindítása nem viszi közelebb a perzsa államot az atomfegyvergyártáshoz, mivel a dúsított uránt Oroszország szállítja majd.
36. h.
Adósságcsapda
Újabb csúcsra drágult a svájci frank
Az egykor legolcsóbb frankon kölcsönt felvett hitelesek törlesztőrészlete csak az árfolyamváltozás miatt 60 százalékkal nőtt a hitelfelvétel óta Magyarországon.
37. h.
Értékel
100 nap után
Emberek kritikus tömege zárta le a "hazudtunk reggel, délben meg este" szocialista politikáját, éljen a valóság - mondta Orbán Viktor a kormánya első 100 napját értékelő beszédében. A miniszterelnök politikai bűnnek nevezte az ország eladósítását és azt ígérte: fenntartják a középosztály, a jómódúak és a szegényebb sorban élők között létrejött szövetséget. Orbán támogatottsága kimagasló 100 nap után
38. h.
Leszakadva
Rekordméretű a szegénység az Egyesült Államokban
Az amerikai lakosságon belül a szegények aránya elérte a 14,3 százalékot, jelentette az amerikai népesség-nyilvántartási hivatal. A U.S. Census Bureau szerint 1965 óta soha nem volt ilyen magas a szegénységi ráta. Az Egyesült Államokban jelenleg 43,6 millió szegény ember él. Ez azt jelenti, hogy Amerikának minden hetedik lakosa szegénynek számított tavaly.
39. h.
Hegyre homokot
Tovább gazdagodtak az amerikai milliárdosok
Továbbra is Bill Gates, a Microsoft alapítója a leggazdagabb amerikai a Forbes magazin által a 400 leggazdagabb amerikairól közzétett lista szerint; a milliárdosok több mint felének - a válság ellenére - ismét gyarapodott a vagyona az elmúlt egy évben. A Forbes idei 400-as listáján szereplő személyek összvagyona 1,37 billió dollárt tesz ki, szemben a tavalyi 1,27 billióval.
40. h.
Bajban
A GDP 32%-a lehet az ír költségvetési hiány
Újabb mentőcsomagot kell összeállítania az ír kormánynak az ottani bankok számára, aminek a terhe hihetetlen mértékűre duzzasztják az idei költségvetési deficitet.
41. h.
Győzelem
Narancsszínbe borult Magyarország
Az összes megyei közgyűlésben és Szegeden kívül az összes megyei jogú város testületében fideszes többség lesz, Budapesten is. A nagyvárosok közül az MSZP-nek Szeged és négy budapesti kerület maradt. A Jobbik megszerezte Tiszavasvárit, és számos törpe frakciója alakulhat városi testületekben. Az LMP csak Budapesten szerzett komolyabb támogatást, de tavaszhoz képest ott is rontott. Orbán szerint most jön a neheze - Tölgyessy: Kivételes győzelmet aratott a Fidesz - Eddig tartott a piacok türelme
 
Katasztrófa
Maró iszap ömlött több településre Magyarországon
700 ezer köbméternyi, erősen maró hatású, veszélyes anyag öntötte el Kolontár és Devecser jó részét.  A térségben katasztrófahelyzet alakult ki, miután átszakadt az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának gátja. Több ember meghalt, száz felett a sérültek száma, több száz embert kellett kitelepíteni. Devecser az iszapkatasztrófa után - Borzasztó egészségügyi következményei lehetnek a katasztrófának - A vörösiszap-szennyezés hatásai - A tragédia képekben - Hétre emelkedett a halálos áldozatok száma - George Pataki: létrehozunk egy alapot az áldozatok segítésére
42. h.
Túlélték
Minden bányászt felszínre hoztak Chilében
69 napon át várt Chile és Bolívia is - mivel az egyik bányász onnan származik - arra, hogy kimentsék az augusztusban mélyben rekedt dolgozókat.
43. h.
Reform alatt
Felperzselték a nyugdíjakért Franciaországot
A tüntetéshullám ellenére sem változtattak a nyugdíjreformot is magában foglaló csomagon, amelyet kis csúszással végül a szenátus is megszavazott. Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök az ország túszul ejtésével vádolta a nyugdíjreform ellen tiltakozókat.
44. h.
Minusz
Áttört a határ: már nem vagyunk 10 millióan
Az előzetes adatok szerint 2010 első nyolc hónapjában 60 378 gyermek született, 6,3%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 85 602 volt, 1,8%-kal csökkent a 2009. január–augusztusihoz képest. Eszerint a népesség lélekszáma az időszak végén 9 millió 999 ezer fő volt - olvasható a KSH jelentésében.
45. h.
Választás
Keményen visszavágtak a republikánusok Obamáéknak
A Barack Obama elnököt kitartóan támadó republikánusok elsöprő győzelmet arattak az amerikai törvényhozási választásokon. Az előrejelzések alapján a republikánusok többséget szereznek a törvényhozás alsó házában. A párt azt ígéri, hozzákezd az állami kiadások lefaragásához, és visszavonja az Obama legnagyobb teljesítményének számító egészségügyi reformot.
46. h.
Átrendeződés
Átrajzolták a világhatalmi térképet
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsa jóváhagyta, hogy a kvótaarányok módosítása révén ezentúl az Egyesült Államok és Japán után Kínáé a harmadik legtöbb szavazat az IMF kormányzótanácsában. Kína mögé sorolt Németország, Franciaország és Nagy-Britannia is, és az első tízbe került Kínán kívül India és Brazília, Oroszország pedig a tizedikről a kilencedik helyre lépett előre a 187-tagú IMF-ben.
47. h.
Jogalap
Felhatalmazás alkotmánysértésre
Vizsgálhatja, alkotmányellenesnek mondhatja, de nem helyezheti hatályon kívül a magyar Alkotmánybíróság az adótörvényeket - egyszerűsítve ez a lényege az alkotmánymódosítás legújabb verziójának, amiről szavaz a parlament. Ha elfogadják, akkor Magyarországon alkotmánysértő törvényeket is be kell majd tartani. Felértékelődhetnek ezzel a külföldi nemzetközi bíróságok. Ha adótörvények buknak külföldön, akkor az költségvetési kockázatot is jelent. A Parlament elfogadta - Schmitt aláírta az AB hatáskörcsökkentését.
48. h.
Incidens
Háborús helyzet van Észak- és Dél-Korea között
Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden egy dél-koreai szigetet. A CNN értesülése szerint a támadásnak két halálos áldozata van, 15-en pedig megsérültek. Elemzők szerint ez az egyik legsúlyosabb incidens Észak és Dél között a békeszerződés nélkül 1953-ban tűzszüneti megállapodással lezárult koreai háború óta. Védelmet ígér Dél-Koreának Obama - Háborúval fenyeget Dél-Korea
49. h.
Felfedezés
Új létformát talált a NASA Kaliforniában
A NASA bejelentette, hogy eddig nem ismert baktériumot talált Kaliforniában, a mérgező vizéről híres Mono-tóban. A baktérium különlegessége, hogy a DNS-e nem abból a hat elemből épül fel, mint a Földön ismert összes többi élőlényé. A NASA mikrobiológusa arról beszélt, hogy a mostani mikroorganizmus földi eredetű, de nem az itt megszokott létformáról van szó.
50. h.
Vízben
3167 négyzetkilométernyi területet borít belvíz
Országszerte 3167 négyzetkilométernyi területet árasztott el a belvíz; Magyarország folyóinak a fővédvonalain 1917 kilométer hosszon van árvízvédelmi készültség. teljesen átitatott, mezőgazdasági művelésre alkalmatlan terület nagysága meghaladja a 4000 négyzetkilométert.
51. h.
Kell a pénz
Átalakul a nyugdíjrendszer - jelentősen csökkenhet az államadósság
A kormány szerint jelentősen csökkenhet az államadósság, miután megszavazták a nyugdíjrendszer átalakítását. Úgy számolnak, hogy ha a magánynyugdíjpénztári tagok nagy része átlép az állami rendszerbe, akkor jövőre körülbelül 2200 milliárd forinttal több fordítható az államadósság csökkentésére. Kósa Lajos: nyugdíjpénztári átalakítás nélkül ellehetetlenülnénk A kormányoldal "nyugdíjmentő" törvénycsomagja nélkül nem lehetne megfékezni a magyar állam külső adósságállományának a robbanásszerű növekedését - közölte a Fidesz alelnöke.
52. h.
Bármit - amit szabad
Elfogadták a sajtószabadságot korlátozó médiatörvényt
A Fidesz-kormány médiapolitikájával szembeni egyik legfőbb kritika, hogy a nagyon erős jogosítványokkal rendelkező Médiatanács felállításával ellenőrzés alá vonják a teljes médiát, a kereskedelmi rádióktól és televízióktól kezdve az írott sajtón át az online tartalmakig. Ezentúl bárki feljelentheti a neki nem tetsző újságokat és orgánumokat, mindezt úgy, hogy adatai zárt kezelését kérheti. A törvényjavaslat ellen számos hazai és nemzetközi szervezet tiltakozott.
53. h.
Elkötelezettség
Vatikán a GM-növények mellé állt
Kutatók, köztük a Pápai Tudományos Akadémia vezető tagjai nyilatkozatban ítélték el a génmódosított (GM) növények, szerintük indokolatlan ellenzését a gazdag országokban, és egyben követelték, hogy enyhítsenek a GM-növények jóváhagyására vonatkozó, túlzott és tudománytalan szabályozáson. A kutatóknak joga és erkölcsi kötelessége, hogy Isten megbízottjaiként segítsék a világ szegényeit a gazdasági növények génmódosításával – jelentették ki a Vatikán tudományos tanácsadói.
>>> 2009
A publikálásra szánt cikkeket küldje az editor@amhir.com címre!
Angol és/vagy magyar nyelvű újságírók, szerkesztők jelentkezését várjuk az elektronikus kiadás mellékletéhez. Jelentkezzen az editor@amhir.com címen!
Personality and Handwriting - Graphology
AMHir© 2007-2013